Wednesday, April 25, 2007

Pietari-Moskova-Kiova-Moskova-Pietari luokassa "keppi"

Hyvää kansallista surupäivää kaikille! Surun syynä on tietty suurmies Jeltsinin kuolema. Venäjän telkkari on jaksanut hehkuttaa "vapauden tuojaa", "kommunismin kaatajaa" yms. kaikin mahdollisin ylistyssanoin. Onneksi Euronews ja Suomen viestimet tajusivat mainita Jeltsinin ansioiksi myös ensimmäisen Tsetshenian-sodan, valtion omaisuuden luovuttamisen oligarkeille ja talouskriisin, jonka seurauksena suurin osa venäläisistä menetti kaikki säästönsä. Tänään näytettiin arku auki -meiningillä vietettyjä hautajaisia telkkarissa ja miten hautajaisvieraat kyyristyivät pelosta, kun Kremlistä ammuttiin kunnialaukauksia. Kaupungilla oli suruliputus, mutta jostain syystä Eremitaasin aukiolla sadat sotilaat huusivat voitonhuutoja ja hurraata. Olin liikkeellä Stanislavin kanssa, joka totesi sotilaiden harjoittelevan Voitonpäivän juhlia varten. "Venäläistä paradoksaalisuutta", totesi kaveri huvittineena. Sitten piti alkaa ihailemaan noin 10-kesäisiä sotilaita univormuissaan soittamassa marssimusiikkia. No, minkä nuorena (=lapsena) oppii ja niin edelleen.
Voisin kyl helposti kertoa ainakin osalle niistä sotapojista, mihin ne päätyy isoina. Pietarin metroissa päivystää enemmän tai vähemmän raajojaan menettäneitä parikymppisiä sotaveteraaneja. Kaverit vaihtavat vaunua joka asemalla, ja pyytävät rahaa kanssamatkustajilta. Kätevää, sillä samalla lipulla voi viettää vaikka koko päivän metrossa kerjäämässä rahaa, kun valtio ei ilmeisesti viitsi avustaa Tsetshenian-sodan veteraaneja. Mut onneksi on luvassa valoa (metro)tunnelin päässä: armeija-aika on lyhennetty kahdesta vuodesta vuoteen! Ja maksamalla pääsee vielä helpommalla: ei joudu armeijaan ollenkaan. Venäläiset kaverit on kertoneet kivoja juttuja, miten sotapoliisi vaanii nuoria miehiä kotiovella ja kuskaa vaikka väkivalloin kasarmille jonnekin perä-Siperiaan. Vanhemmille muistetaan ilmoittaa joskus muutaman viikon päästä, minne poika on hävinnyt. Kyllä mäkin ehkä maksaisin.
Mutta on täällä paljon kivojakin asioita tapahtunut:) Mun uuden kuntosalin narikkatäti kyseli eilen huolissaan "tyttö, haittaako jos saat numeron 13?". Olin vähän aikaa hämilläni, kunnes muistin venäläisten taikauskon. Täti ei halunnut vahingossakaan tuottaa mulle huonoa onnea narikkalapun muodossa. Ja saman paikan jooga-ohjaaja lähes huus mulle, että oonko idiootti kun en ymmärrä ohjeita, kun se pyys venäjäksi kääntämään varpaat johonkin lootus-asentoon käsittämättömällä jooga-venäjällä. Vastasin, etten oo idiootti, ainoastaan suomalainen. Kaveri meni vähän hämilleen ja totesi "ymmärtävänsä nyt kaiken". Sori, taisin taas vahvistaa venäläisten ennakkoluuloja suomalaisista hitaana ja vähän yksinkertaisena kansana.
Parin tunnin päästä lähden levittämään ennakkoluuloja laajemmalle alueelle. Hyppään klo 00.40 Moskovan-junan keppi-luokkaan. Ostettin halvimmat liput mitä löytyi ja myyjä antoi liput "palotskaan", mikä tarkoittaa keppiä venäjäksi. Onneksi mulla on Maija seurana, koska en tajua, mihin luokkaan ostettiin liput. Ehkä saadaan istua riu'un tyylisellä palotskalla koko yö. Pietari-Moskova-Kiova-Moskova-Pietari oli yhteensä 40 euroa, joten halvalla pääsee. Venäläinen kaveri neuvoi ostamaan korvatulpat, sillä tyypit kuulemma kuuntelee musiikkia läpi yön yhteisissä makuuvaunuissa. Keppi-luokka saattaa olla vaunu täynnä kerrossänkyjä ilman mitään väliovia. Tai sitten jotain vielä mielenkiintoisempaa, kerron sit kun tiedän mitä menin ostamaan.

5 comments:

Anana said...

hhehehe. mahdottoman hauskaa! hyvä seikkailuvauhti menossa! pian nähdään. täällä mennään vaan kännykättömissä junissa, yh.

Aino said...

Jeltsin oli ensimmäinen, joka tunnusti Katynin joukkomurhat neukkujen tekemiksi ja hyväksyi Puolan liittymisen Natoon. Joten täällä sitä pidetään ihan kunnon kaverina, vaikka joku poliitikko sanoikin, että ei kyllä koskaan tiennyt, oliko Jeltsin kännissä vai ei, mutta mukava kaveri kaikesta huolimatta. Huu, pian lähtee juna Kiovaan!

Sohvi said...

Sain tänne laitosneuvoston kokouksen pöytäkirjan ja avasin jopa kuoren ja selasin sitä vähän. Sieltä löytyi tieto, et ens syksynä alkaa kaksvuotinen maisteriohjelma "European and Russian Studies". Käsittäisin, että toi on eri juttu kuin se vanha Russian Studies. Kun on kaksvuotinen ja 120 op. Eli kantsii ehkä selvittää, onko siitä mihinkään.

Lotukka said...

oonkohan ma ollu jo kauan poissa vai onko nyt vaan vilkas vuosi suurmiesten kuolemissa... juice, kirka ja boris. joka paiva jannittaa avata nettihesari!

hyvaa keppimatkaa kiovaan, tai ennemminkin turvallista paluuta!

Sohvi said...

Oliko Ukraina hieno? Aino joutui jatkamaan Budapestiin yksin, kun sairastuin. Että voi pylly. Toivottavasti Zsombori pitää siittä hyvän huolen.