Sunday, April 8, 2007

Kommunisti ristisaatossa













Hyvää pääsiäispäivää kaikille! Juhlittiin eilen Jessen ylösnousemusta vaeltelemalla kirkon ympäri ja huutelemalla muinaiskirkkoslaavilla "Kristus nousi kuolleista", "Totisesti nousi" viereisen kuvan ortodoksien kanssa. Pääsiäismessu alkoi klo 24 yöllä, jolloin Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko pyyhälsi kirkkoon turvamiesten saattelemana. Oli jännää, kun papit heitteli mirhamia ja suitsuketta tyyppien päälle, jotka teki ristinmerkkejä noin joka toinen minuutti. Meininki oli niin villiä, että jumalanpalvelusta vahtimaan oli kutsuttu turvallisuuspalvelun erikoismiehet ja ainakin yks pyörtynyt tyttö kannettiin pois. Kirkko oli ihan täynnä porukkaa, mikä on aika hyvin siihen nähden, että uskonnot ovat olleet uudestaan sallittuja Venäjällä vasta viimeiset 15 vuotta. Pääsiäinen on ortodokseille vuoden suurin juhlapyhä. Silloin loppuu paasto ja mummot raahaa kulitseja (pääsiäispulla) ja punaiseksi värjättyjä kananmunia kirkkoon. Ei oikein selvinnyt, saiko niitä syödä vai ei. Päätin jättää mummojen munat ja pullat siten rauhaan. Yks perinne on rikkoa oma muna kaverin munaa vasten ja se kenen muna on vahvempi, voittaa kasapäin onnea tjms. hyviä asioita. Ainoa harmillinen asia Venäjän pääsiäisessä on se, ettei täällä oo yhtään vapaapäivää töistä/koulusta. Harmillista.
Pääsiäisyön messuun ja kananmuniin, jotka tunnetaan myös kanan munasoluina, oli hyvä valmistautua tuijottamalla spriihin säilöttyjä sikiöitä. Yksi Pietarin tsaareista yritti leikkiä patalogia, lääkäriä ja suurta tiedemiestä keräämällä epämuodostuneista ihmissikiöitä purkkeihin. Friikki. Pari sataa vuotta vanhat sikiöt ei olleet oikein mun juttu, tuli vähän kelmeä olo museoreissun jälkeen.
Pääsiäinen tuo Pietariin myös tuhatpäin suomalaisia, kuten ibitsankin aikoinaan Zerkalon matkassa. Kaduilla kuulee suomea ja baareissa tapaa vaan muita suomalaisia. Venäjän kieli ei hirveästi kehity, mutta puhun jo aika hyvää suomea suomalaisten kanssa. Ja enkku kehittyy, kun pitää riehua amerikkalaisten kanssa. Viime viikon mafia-luennolla vaadin lisää veroja kaikille, ja heti yksi amerikkalainen syytti mua kommunistiksi. Onneksi britti oli viisaampi ja selitti, että oon "pohjoismaisen sosiaalidemokratian kannattaja".
Nyt alan keräämään voimia ens viikon debatteja varten. Aiheina luennoilla muun muassa Venäjän valtion kiristyvä ote kaasusta ja öljystä sekä pohdintaa, miksi venäläiset miehet juovat niin paljon kuin juovat. Vastaukset löytyvät sukupuoliroolien takaa, kerron syyn dokaamiseen sitten kun se selviää.

1 comment:

Aino said...

Voisitko Suvi selvittaa mulle samalla myos, miksi liettualaiset miehet juovat niin paljon. Jonas Vilnasta ei kolmeen paivaan nauttinut muuta ravintoa kuin vodkaa ja olutta. Kolmantena paivana Luis nousi miesta vastaan ja pakotti sen syomaan pitsaa. Ylosnousemuksia koettiin taman jalkeen myos ison valkoisen luurin aarella.