Monday, March 12, 2007

Sukelluksia teekannuun ja Suomen historiaan

Täällä on kovin vaikeaa leikkiä luonnonsuojelijaa. Kaikki tuotteet kääritään muoviin, muovipusseihin ja sitten vielä kaikki ostokset laitetaan toisenlaisiin muovipusseihin. Tänään yritin vakuuttaa hedelmäosaston babuskalle, joka punnitsi mun banaaneja, etten halua niitä muovipussiin. Virhe. Mummo alkoi sadattelemaan, että miten niin ei tarvitse, tottakai banaanit nyt pussiin laitetaan ja päälle vielä parit halveksuvat tuhahdukset. Venäjällä asiakas ei ole aina oikeassa.
Muutenkin raastaa sydäntä heittää pullot, tölkit, sanomalehdet ja ruuanjämät samaan roskikseen. Kierrätystä ei ole, vaikka oliskin valmis viemään pullot ja lehdet vähän kotipihaa kauemmaksi. Venäjällä ei tosin kerskakuluteta vielä länsimaiseen tahtiin ja todennäköisesti paikallisten ekologinen jalanjälki on noin 10 kertaa meidän jälkeä pienempi. Asenteesta kertoo ehkä jotain se, että ympäristöministerin pesti lakkautettiin taannoin tarpeettomana. Näin meillä.
Mutta asiaan, eli pakolliseen bileanalyysiin. Tsinik-baari teki taas tehtävänsä. Tavattiin maailman sekopäisempiä venäläisiä, jotka huus koko illan meille "haistakaa vittu!" koska se oli ainoa lause, minkä kaverit oli suomeksi oppineet (opetettiin pari hävyttömyyttä lisää). Ja päinvastoin ne opetti meille venäläisiä vastineita. Nyt tunnen olevani kielitaidon ytimessä ja venaan jo milloin pääsen käyttämään mun uutta sanavarastoa! Mutta te Tsinikin kokeneet tiedätte paikan hengen, vieläkin hengästyttää baarin meininki. Hengattiin venäläisten indierokkareiden kanssa iltayhdeksästä aamuneljään ja koko ilta meni karjuessa erilaisilla kielillä (ei norjalla). Puhuin koko illan venäjää, mutta jouduin tulkkaamaan itseäni englanniksi venäläisille, mikä on kertoo miten vahva mun venäjä alkaa olla. Pojilla ja tytöllä oli omat vodkapullot mukana, joista kaadeltiin maljoja noin joka viides minuutti. Jippona on tilata kannu teetä ja täyttää tyhjennettyä kannua vodkalla vaivihkaa pöydän alla (tai ihan avoimesti). Huh!
Turmiollista iltaa edelsi sukellus suomalaiseen kulttuurihistoriaan, eli päivämatka Viipuriin. Sinne pääsee paikallisjunalla mukavasti puupenkeillä istuen ja matka maksaa vaan muutaman paikallisen shillingin. Lauantaiaamuna juna oli pakattu täyteen datsoilleen matkaavia mummoja ja pappoja turkislakeissaan ja -takeissaan. Vanhukset oli mukavia ja vieressä istunut pappa neuvoi meitä turisteja pyytämättä. Junassa ei ollut ravintolavaunua, vaan jotain vielä parempaa. Kaupustelijat kiersivät vaunuja ja möivät kaikkea öljylampuista hammastahnaan (tärkeää datsoilla) ja huutelivat hintoja loistavan tuote-esittelyn ohessa. Viipurissa parasta oli linna, tai oikeastaan sen torni. Let me tell ya, huipulla tulee. Piti pitää seinistä, aidasta ja silmälaseista kiinni, ettei olis lennellyt taivaan tuuliin. Torilla oli ankeaa, juntteja Suomesta ja kaupustelijat huuteli "osta pieni muna, 2 euroa" jne. Hämmentävää. Liikaa Asiakaisen autoja, Savonlinjoja ja suomalaisehdokkaiden vaalimatkailuvaunuja (!?!).

8 comments:

Anana said...

voi kun siellä kuulostaa niin ihanalta! ihmiset on ystävällisiä, tanskalaisaet suomalaiseen tapaan jöröjä.. ja sit siellä on halpaa. se ois kivaa. mut täällä on kevät ja kukkaset, se on kivaa :D en malta odottaa suomen reissua ja talvivaatteiden vaihtoa kesäisemmiksi..aika lämmin saattaa olla toppatakissa kun on +15 astetta. onneksi en silloin käytä toppatakkia..?!

Aino said...

Siis mitä! Suomalaiset vaalityrkyt levittäytyvät jo rajan taa. Perussuomalaisten epätoivoiset ehdokkaat varmaan asialla, jääköön sinne :) Musta on tulossa hyvää vauhtia espanjalainen, sen verran täällä tulee välillä hengattua seurueen ainoana erikielisenä. Si cojones!

muraa said...

hehee, tarpeettomat ministerit järveen, ei kaivata ympäristöasioita, on muita kiireitä! esim eloonjääminen. oikein.

täällä taas on kauhee "villitys" vihreistä veroista ja carbon footprint on julma totuus ja jos lennät liikaa niin tulee penaltya mut kaikille tulis olla perus-ok-easyjet-kiintiö että normiperhe pääsee kanarialle kerran talvessa eikä verotus kokonaisuudessaan käy liian kipeäksi.

eniten ruoskaa saisi kyllä antaa konservatiivien kapitalistipuheenjohtajalle, herra cameron puhuu letkeän liehittelevään sävyyn (se ehkä jopa on polttanut huumetta yliopistossa, aika siistiä) ja on viimeisen vuoden pitänyt vihreää solmiota, jos vaikka sais uusia ystäviä köyhistä. et eipä muuten kyl kiinnostais hehkulamput ja banaaninkuoret ja toi otsooni jos ei ois toi pääministerin paikka vapautumassa.

on jännää. edelleen kotikone hylkii blogspotia eikä mun postaukset näy :( ehkä inspiraatio tulis joskus koulun koneilla.

Anana said...

hei mun mesessä elää virus ja koittaa päästä teidänkin meseen. jos "anna" sanoo englanniksi et "check this" tai "my new pics" ja sit joku linkki, niin ei kannata koittaa avata...

Suvi said...

Varmaan ehdokkaat käyneet Viipurissa hakemassa bensaa vaalivagoneihin tai tankkaamassa auton täyteen vaalibileviinoja..Kaksinaamaista verojen välttelyä!
Ja voi teitä siellä Belfastissa. Oon saanut jo pahaa silmää täällä, kun oon kertonut mun kontakteista Belfastiin. Täällä olevilla katolisilla amerikkalaisilla on kovin vahvat mielipiteet, miten asiat pitää hoitaa Irlannissa. Ne idiootit ei ehkä ymmärrä, että ongelma saattaa olla just siinä että asioihin puuttuvat tyypit, joille ne ei kuulu. Ei, vaikka isoisän isoisä joskus olisinkin asunut Irlannissa. Kaikista nationalistisimpiä on ne, jotka eivät asu palvomassaan maassa.

Anonymous said...

Tytti on tulossa pääsiäisenä Pietariin. Se varmaan kyselee sulta jotain vinkkejä, ku annoin sille sun sähköpostiosotteen.

Suvi said...

en palaa enää suomeen, koska siellä temmeltää vallassa saatanallinen oikeisto.

Suvi said...

Ahhaa! liitäpä blogilistaan www.joniloponen.blogspot.com, lisää pietarikuulumisia.